Pelimiitin Peliviikko

Pelimiitin Peliviikon tyyliksi vakiintui tumma värimaailma yhdistettynä neonpinkkiin ja pikseligrafiikkaa muistuttavaan fonttityyliin.

Tiivistelmä

 • Tapahtuman nimi: Pelimiitin Peliviikko.
 • Pääjärjestäjä: Pelimiitti.
 • Muut järjestäjät ja yhteistyö: Jimm's PC-Store, Shelter Gameroom, striimaaja Tanja "hhoenak" Eerola, esports-selostaja Teemu "wabbit" Hiilinen, Ylivieskan 4H-yhdistys ja Ylivieskan kaupunginkirjasto. Ropewebinaaria (joka ei lopulta toteutunut vähäisen ilmoittautumisten vuoksi) olivat toteuttamassa Suomen roolipeliseura, Ropecon, Cryo ry. ja Nörttitytöt ry. Järjestäjät ja yhteistyötahot vaihtelivat hieman vuosittain.
 • Kohderyhmä: 13-17 -vuotiaat ja nuoret aikuiset, jotka harrastavat pelaamista ja/tai ovat kiinnostuneita pelikulttuurin eri ilmiöistä. Lisäksi nuorten parissa eri tehtävissä toimivat, jotka ovat kiinnostuneita pelikasvatuksesta ja/tai toimivat sen parissa (nuorisotyöntekijät, opettajat, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja-, yhteisöpedagogi- ja sosionomi-opiskelijat, toisen asteen opettajat ja korkeakoulujen lehtorit, jotka opettavat nuorisoalan opiskelijoita ja niin edelleen).
 • Tapahtumapaikka: Useita paikkoja, jotka vaihtelivat vuosittain.
 • Ajankohta: 8.-14.11.2021 ja 7.-13.11.2022.
 • Kesto: Ohjelmaa oli koko viikon ajan pääasiassa arkipäivinä/-iltoina.
 • Ennakkoilmoittautuminen: Lähtökohtaisesti ei. Yksittäisissä tapahtumissa oli ilmoittautuminen, kuten esimerkiksi Ropewebinaarissa.
 • Osallistumismaksu: 0 €.
 • Tapahtuman sivut: https://pelimiitti.wordpress.com/peliviikko/

Kuvaus tapahtumasta


Perustiedot

Pelimiitin Peliviikko oli tapahtumaviikko, joka järjestettiin vuosina 2021 ja 2022 osana valtakunnallista Peliviikkoa. Viikon aikana järjestettiin monipuolisesti pelikulttuurin eri muotoihin liittyvää toimintaa sekä etänä että kasvokkain. Keskeinen osa tapahtumaviikkoa oli yhteistyön tekeminen eri peli- ja muiden toimijoiden kanssa.

Pelimiitin Peliviikon tavoitteita olivat muun muassa...

 • tarjota mielekästä pelitoimintaa eri ikäisille osana Peliviikkoa,
 • tarjoa mahdollisuus tutustua pelikulttuurin eri muotoihin liittyvään harrastustoimintaan matalalla kynnyksellä sekä
 • edistää pelisivistystä ja myönteistä pelikulttuuria.

Pelimiitin Peliviikosta muotoutui yksi Pelimiitin tärkeimmistä ja suurimmista tapahtumista, joita se järjesti toimintakauden aikana.

Syksyllä 2021 järjestetyn Pelimiitin Peliviikon ohjelmaan sisältyi pelimiitti Discord-serverillä, Pokémon-ilta, Valorant-striimi, lautapelailua ja Warhammer 40 000 -pelipäivä.

Idean synty

Pelimiitti järjesti ohjelmaa Peliviikolla jo alusta alkaen. Pelimiitin syksyn Pelimiitti LAN -lanit sijoitettiin Peliviikolle vuosina 2018-2020. Lanit sekä samaisella viikolla järjestetty etätoiminta olivat käytännössä Pelimiitin panos Peliviikolla.

Tapahtumakonsepti näki päivänvalon vasta syksyllä 2021, jolloin Pelimiitin Peliviikko järjestettiin ensimmäisen kerran. Syksyn alussa vapaaehtoisten kesken syntyi idea viikosta, jonka aikana järjestettäisiin monipuolista ohjelmaa pelikulttuurin eri muotoihin liittyen osana Peliviikkoa. Viikon ohjelmaan otettiin edelleen osaksi kyseisellä viikolla järjestettävä etätoiminta sekä kasvokkaiset lautapeli-illat, mutta rinnalle kehitettiin myös muita tapahtumamuotoja. 

Ohjelma

Ohjelma muotoutui pääasiassa vapaaehtoisten omien mielenkiinnon kohteiden ja aikataulujen mukaan.

Peliviikolla järjestettiin yleensä yksi tai useampi kasvokkain toteutettava pelitapahtuma, jotka keskittyivät yleensä lauta- ja miniatyyripelaamiseen. Syksyllä 2021 järjestettiin Warhammer 40 000 -pelipäivä Ylivieskan 4H-yhdistyksen toimisto- ja kerhotiloissa. Kyseisessä tapahtumassa pääsi kokeilemaan Warhammer 40 00 Command- ja Recruit Edition -pelejä, jotka Pelimiitti oli saanut lahjoituksena Fantasiapeleiltä ja Fames Workshop -yritykseltä. Syksyllä 2022 toteutettiin Lautapeli- ja Warhammer 40 000 -tapahtuma Ylivieskan kaupunginkirjaston tiloissa, jossa sai pelata lautapelejä ja kokeilla miniatyyripelin figuurien maalaamista.

Tapahtumaviikon päätös ja kohokohta oli perjantai-illan striimi, jossa oli pelaamassa pelimaailman tunnettuja nimiä: esports-selostaja Teemu "wabbit" Hiilinen ja striimaaja Tanja "hhoenak" Eerola. Pelimiitin vapaaehtoisia ja osallistujia pääsi striimiin mukaan pelaamaan ja juttelemaan heidän kanssaan. Syksyn 2022 striimi toteutettiin osittain Shelter Gameroomin tiloissa. Striimit toteutettiin Pelimiitin Twitch-kanavalla.

Kummankin vuoden striimeissä arvottiin Jimm's PC-Storen lahjoittamia pelihiiri-palkintoja. Syksyn 2021 Peliviikolla arvottiin lisäksi yksi pelihiiri Pelimiitin Instagram-tilillä.

Viikon päätös-striimin lisäksi syksyllä 2021 järjestettiin Pelimiitin Twitch-kanavalla Pokémon-ilta. Kyseisessä striimissä kaksi vapaaehtoista pelasivat Pokémon-teemaista peliä.

Syksyn 2022 Peliviikolla yritettiin järjestää myös Ropewebinaari. Kyseisen tapahtuman ideana oli jakaa tietoa pöytäroolipelaamiseen ja sen harrastamiseen liittyen. Osallistujille maksuttomaan webinaariin olisi sisältynyt mukana olevien yhteistyötahojen esittelyitä. Tietoa omasta toiminnasta olisivat jakaneet Pelimiitti, Ropecon, Suomen roolipeliseura, Cryo ry. ja Nörttitytöt ry. Tätä kautta pöytäroolipelaamisesta kiinnostuneet olisivat tutustuneet toimijoihin, jotka järjestävät juuri tähän pelikulttuurin muotoon liittyvää toimintaa. Webinaari olisi toteutettu Teams-alustalla ja siihen olisi ilmoittauduttu ennakkoon.

Valitettavasti ilmoittautumismäärä jäi kuitenkin liian pieneksi ja webinaari jouduttiin perumaan.

Marraskuussa 2022 järjestetyllä Pelimiitin Peliviikolla oli tarjolla etätoimintaa, Lautapeli- ja Warhammer 40 000 -pelitapahtuma ja perjantai-illan striimi. Ropewebinaari peruuntui vähäisen ilmoittautumismäärän takia.

Ennakkovalmistelut

Syksyn 2021 tapahtumaviikon valmistelut aloitettiin käytännössä heti elo-syyskuussa. Tuolloin vapaaehtoisten Discord-serverillä kyseltiin, ketkä haluaisivat järjestää toimintaa Peliviikolla ja millaista. Samaan aikaan otettiin yhteyttä mahdollisiin yhteistyötoimijoihin. Yhteistyökuvioiden yksityiskohdat sovittiin yleensä sähköpostitse ja/tai Discordin yksityiskeskusteluiden puolella.

Ensimmäisestä Pelimiitin Peliviikon kautta huomattiin, että yhteistyötahoihin kannattaa olla aikanaan liikkeellä. Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä luultavimmin monen kalenteri on vielä tyhjillään Peliviikolla. Syksyn 2022 valmisteluita aloitettiinkin jo keväällä sopimalla suuremmat yhteistyökuviot kuten perjantai-illan striimi, arvonnat sekä Ropewebinaari. Muu ohjelma, kuten etätoiminnan ohjelma Peliviikolla, lyötiin lukkoon syksyn alussa.

Pelimiitin viestintävastaava teki kummankin vuoden tapahtumaviikon some- ja mainosmateriaalit syksyn alussa. Materiaalit jaettiin yhteistyötahoille ja vapaaehtoisille ennen Pelimiitin Peliviikon ohjelman julkistamista.

Peliviikko

Peliviikko on kirjastojen aloitteesta aikoinaan syntynyt teemaviikko, jonka aiheena on pelikasvatus. Peliviikkoa vietetään vuosittain yleensä marraskuun alkupuolella. Kyseisen viikon tavoitteena on edistää myönteistä pelikulttuuria sekä vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja.

Peliviikkoa koordinoi KAVI eli Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.