Viikoittainen etätoiminta

Jos Pelimiitin ydin pitäisi tiivistää yhden tai kahden sanan mittaiseen tunnuslauseeseen, se olisi ehdottomasti "Pelitoimintaa etänä".
Pelimiitin keskeisintä toimintaa oli Discord-palvelun kautta toteutettava säännöllinen etätoiminta. Kun toimintaa oli joka viikko, alettiin puhua viikoittaisesta etätoiminnasta.
Alla on esitelty, minkälaista etätoimintaa Pelimiitissä oli vuonna 2022 täysi-ikäisille suunnatussa toiminnassa. Toimintamallin muotoumisen vaiheista erillisenä löydät lisää tietoa pdf-tiedostona tämän sivun "materiaalit ja linkit" -osiosta.
FPS-miitit
FPS-miiteissä pelattiin maanantaisin klo 18-21 ensimmäisestä persoonasta kuvattuja ammuskelupelejä. Tällaisia pelejä olivat esimerkiksi Valorantia (PEGI 16), Counter-Strike: Global Offensive (PEGI 16) ja PlanetSide 2 (PEGI 16). Illoissa pelattiin niin kilpailullisia pelejä kuin myös muita pelimuotoja, kuten CS:GO:n Arms Race ja Hide and Seek -modeja. Pelit ja pelimuodot päätettiin osallistujien kesken.
Miitteihin olivat tervetulleita niin aloittelevat kuin kokeneemmatkin pelaajat. Osallistujat kokoontuivat Pelimiitin Discord-palvelimella samalla puhekavanalla illan aluksi ja jakaantuivat sieltä eri kanaville tilanteen niin vaatiessa (esim. kahden joukkueen välinen peli).
Monster Hunter -miitit
Joka toinen tiistai klo 18-21 järjestettävissä Monster Hunter -miiteissä keskityttiin Monster Hunter-pelisarjan peleihin. Kyseisessä pelisarjassa pelaajat työskentelevät yhdessä metsästääkseen jotain pelin hirviöistä, joiden erityispiirteet poikkeavat toisistaan. Onnistuneen metsästyksen palkinnoksi pelaajat saavat kerättyä hirviön osia, kuten nahkaa ja luita, joita voi käyttää erilaisten haarniskojen ja aseiden rakentamiseen. Parempien varusteiden avulla pelaajat kykenevät metsästämään yhä vaikeampia hirviöitä.
Miitit olivat suunnattu niin aloittelijoille kuin jo pelisarjan paremmin tunteville. Osallistujien toiveesta riippuen pelattiin joko Monster Hunter: World ( PEGI 16 )- ja/tai Monster Hunter Rise ( PEGI 12 ) – peliä.
Partymiitit
Partymiiteissä keskiviikkoisin klo 18-21 pelattiin niin kutsuttuja hupipelejä, joissa keskityttiin pitämään pelaajien kesken hauskaa leikkimielisissä tai hieman kilpailullisissa peleissä.
Tällaisia partypelejä on monenlaisia, esimerkiksi Gartic Phone, Skribbl.io ja Jackbox -pelit. Yhteistä tällaisille peleille on niiden pelaamisen matala kynnys vaikeustason taikka aiheen puolesta. Joissakin peleissä esimerkiksi piirretään selitettävä sana jota muut sitten arvaavat. Madaltava kynnys tässä on, että vaikka hiirellä piirtäminen onkin haastavaa, niin mitä luultavammin se on haastavaa myös muille. Partymiiteissä pyrittiin myös valitsemaan illan vaihtoehdot siten, että ne olisivat ilmaisia mikä myös madaltaa osallistumisen kynnystä.
Civilization-miitit
Joka toinen tiistai klo 18-21 järjestetyssä Civilization-miitissä pelattiin Civilization-pelisarjan pelejä. Pelattava peli oli osallistujista riippuen joko 5. tai 6.osa.
Pelissä ideana on valita yksi tarjolla olevista sivilisaatioista (esim. Egypti, Rooma, Kiina ja Atsteekit) ja luotsata kyseinen sivilisaatio muinaisesta ajasta avaruusaikaan. Peli sisältää teknologioiden tutkimista, uusien alueiden asuttamista, sotimista ja kaupankäyntiä muiden sivilisaatioiden kanssa. Yksi peli alusta loppuun kesti usein 10-20 tuntia, joten yhtä peliä pelattiin useamman pelimiitin ajan.
Pelaamaan olivat tervetulleita kaikki taitotasosta riippumatta. Uusia pelaajia oltiin valmiita opastamaan pelin saloihin ja joukossa olevat kokeneet pelaajat osasivat kyllä antaa toisilleen haastetta.
Paladins-miitit
Kerran kuussa keskiviikkoisin klo 18-21 kokoonnuttiin pelaamaan Paladins-nimistä peliä. Sekä aloittelijat että pelin parissa pitempään viihtyneet olivat tervetulleita.
Paladins on FPS-peli eli ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jossa viiden hengen joukkueella pyritään voittamaan vastustajajoukkue. Pelissä on paljon erilaisia hahmoja, jotka jaetaan Frontline-, Damage-, Support- ja Flank-tyyppeihin. Eri hahmojen kykyjä pystyy painottamaan ”kykykorteilla”.
LGBTQIA+ -miitit
Maanantaisin klo 19-21 ja perjantaisin klo 19-22 järjestetyt pelimiitit oli suunnattu erityisesti LGBTQIA+ väestöön kuuluville, sukupuoltaan tai sukupuolettomuuttaan tai seksuaalista suuntautumistaan pohtiville sekä LGBTQIA+ väestön liittolaisille. Illan pelit valittiin joko ennakkoon äänestämällä tai illan aluksi osallistujien mieltymysten mukaan.
Asian sensitiivisyyden vuoksi LGBTQIA+ -miitit järjestettiin muulta kävijäkunnalta piilossa olleella puhekanavalla. Tämä sen takia, ettei osallistujien tarvinnut pelätä paljastuvansa muille kävijöille. Kutsun tuolle piilotetulle osiolle sai, jos ilmoitti ilmoittautumislomakkeella haluavansa mukaan toimintaan tai sitä saattoi pyytää LGBTQIA+ -miittien vetäjiltä.
Etälautapelimiitit
Etälautapelimiitti järjestettiin joka toinen torstai klo 18-21. Etälautapelimiitissä kokoonnuttiin pelaamaan lautapelejä virtuaalisesti. Alustoina toimivat osallistujien toiveitten mukaan Tabletop Simulator -peli tai Boardgamearena nettisivu.
Aikaisempaa pelikokemusta tai sääntöjen osaamista ei vaadittu, sillä pelattavat pelit opetettiin kaikille osallistujille. Pelattavat pelit valittiin osallistujamäärien ja toiveiden mukaisesti.
Pöytäroolipelitoimintaa etänä
Pelimiitin etätoimintaan sisältyi myös pöytäroolipelaamista Discordin välityksellä. Sessiot koostuivat sekä oneshot-seikkailuista että kampanjoista. Näitä vetivät vapaaehtoiset roolipeliohjaajat, jotka ilmoittivat tulevista peleistä Discord-serverin ilmoitustaululla.
Pelimiitissä pelattiin pääasiassa D&D:tä, mutta myös muita pelejä oli tarjolla (esim. Pathfinder, Dungeon World, jne.). Pelattava peli riippui paljon niitä vetävästä ohjaajasta, mutta myös osallistujien mielipidettä kuunneltiin. Kaikki pelisessiot suunniteltiin aloittelijaystävällisiksi.
Materiaalit ja linkit
Pelimiitin perusrunko tiiviisti selitettynä.
Tiedostossa avataan, miten Pelimiitin etätoiminta muuttui ja kehittyi vuosien varrella nykyiseen muotoonsa.